Geleneksel Değil, İlgi Çekici Bir Yol: Gerilla Pazarlama

Geleneksel Değil, İlgi Çekici Bir Yol: Gerilla Pazarlama

Gerilla Pazarlama; viral etkiye sahip, düşük maliyetli ve alışılmışın dışında bir strateji ile yürütülen reklam türüdür. Marka bilinirliği açısından oldukça yüksek bir etkiye sahiptir.

Değişim Başarının Habercisidir

M.Ö 3000’li yıllardan beri var olan reklamcılık tüccarlar ve çığırtkanlar aracılığıyla satış yapma çabalarıyla sokaklarda anlatarak gezmeleri veya dükkanlarının önüne koydukları tanıtım tabelaları ile başlamıştır. Daha geniş kitleler için yapılan reklamlar asıl olarak 1960’lı yıllarda radyo ve basılı yayın gibi mecralar aracılığıyla yapılmaya başlandı ve bunun için daha yoğun bütçeler ayrıldı. 1990’ların başlarına gelindiğinde ise televizyon reklam mesajlarının popüler hale gelmesini görmeye başladık. Tüm bu teknolojik gelişmelerle beraber büyüyen reklamcılık sektörü kendine yeni ve farklı yollar ararken çeşitli reklam türleri keşfetmeye ve uygulamaya başladı. Bunlardan bir tanesi de Gerilla pazarlamaydı.

Gerilla Pazarlamanın Özellikleri

Klasik reklam türlerinin aksine tüketicinin daha fazla dikkatini çeken ve akılda kalıcılık oranı yüksek olan bir pazarlama türü olan Gerilla düşük bütçe ile yapılabilmektedir. Bir Gerilla pazarlamanın başarılı sonuçlar vermesi için yaratıcı düşünme, fikir üretme ve karar verilen fikir için harekete geçildiğinde alınacak sonuçlar önceden öngörülmelidir. Eğer başarılı bir Gerilla pazarlaması yaparsanız markanızı akıllara kazıyabilirsiniz. Çünkü herhangi bir mecrada verdiğiniz reklama göre Gerilla şekilde yapılmış bir pazarlamayla karşılaşan tüketici o an markanızın sunduğu anlık şoka tepki vererek kendisini reklamın içinde bulacağı için ileri ki süreçlerde unutmasını zorlaştıracaktır. Çünkü kendisi, aslında kurgulanmış bir reklamın içerisinde oyuncu konumunda olacak ve anı deneyimleyecektir.

Gerilla Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Gerilla Pazarlama’nın avantajları tüketicilerin uzun süre akıllarında yer edinmesidir. Tüketiciler Gerilla reklamın sunduğu deneyim ve zekasından etkileneceği için uzun süre bunu hatırlayacak hatta çok beğenirlerse sizin yerinize ücretsiz bir şekilde marka elçiliği yaparak reklamınızı yapacaklardır. Etkilendikleri Gerilla pazarlamayı kendi sosyal medya mecralarında paylaşabilirler veya çevrelerine sizi anlatabilirler. Bu da sizin sadece Gerilla reklamınızı gören kişilere ulaşmanızı değil aslında dolaylı yoldan daha çok kişiye ulaşmanızı sağlayarak başarılı bir reklam ve az bütçeyle daha çok kişiye erişmenize olanak sağlamış olacaktır.

Hemen Teklif Al