Influencer Marketing Stratejileri ve Marka

Influencer Marketing Stratejileri ve Marka

Influencer Nedir?


Sosyal medya kullanıcı sayıları artması ve dünya devi teknoloji şirketlerinin birbirleriyle olan rekabeti sonucu geliştirdikleri içerik paylaşım formatları ile içerik üretimi konusu bazı kişiler tarafından fırsata çevrilmiş ve ürettikleri içerikler sayesinde markalar ile iş birliği yaparak para kazanmaya başlamışlardır. İşte bu kişilere biz dijital çağda ınfluencer diyoruz.


Influencer Nasıl Olunur?


Inflencer olmak bir okul veya kurs sayesinde olan bir şey değil tamamen kendi istikrarınız ve ürettiğiniz içeriklerin kullanıcıların dikkatini çekmesiyle olabilecek bir şeydir. Peki bu içerikleri nasıl üretmeliyim diyorsanız öncelikle kendinize bir niş alanı belirlemelisiniz ki kullanıcılara o alanda deneyim pazarlayabilmelisiniz. Böylelikle seçtiğiniz niş alanına ilgisi olan kullanıcılar sizin istikrarınız sonucunda algoritma tarafından karşılarına çıktıkça güvenilirliğiniz ve samimiyetiniz karşı tarafa geçerek sizi takip etmeye başlayacaklardır.


Değişen Inflencer Kavramı


Son yıllarda da değişen ınfluencer algısı ile artık eskisi gibi milyonlarca takipçi kitleniz olmasına gerek yok. Bunun sebebi ise kullanıcıların algısında yıllar içinde oluşan bir süreç ile birlikte samimiyet kavramının yok olmasıdır. Milyon takipçiye ulaşmış kişilerin yaptığı markalı iş birlikleri ve ürün tanıtımları, kullanıcılar tarafından artık bu tanıtımları ve iş birliklerini yapması doğal karşılanmamakta ve gerçekten önerdiği için değil tamamen maddi kazanç karşılığında yapıyor olduklarını düşünmektedirler. Bunun sebebi ise örneğin herhangi bir ınfluencer X bir markayı öneriyor ve o üründen çok memnun olduğunu sürekli kullandığını söylüyor olmasına rağmen birkaç gün sonra aynı sektörden Y ürününü tanıtıyor ve satın almaları için yorumlarda bulunuyor olmalarıdır. Tüm bunlara ek olarak takipçilerini ve potansiyel takipçi kitlesini sürekli ürün tanıtımına boğuyor olması kullanıcıları kendisinden zamanla uzaklaştırmaktadır. Bunu zamanla fark eden markalar, iş birlikleri için makro ınfluencerlar ile birlikte mikro influencerlara da yönelmektedirler. Çünkü mikro ınfluencerlar daha doğal ve samimi yorumlar çerçevesinde tamamen ürün odaklı olmayan içerikler üreterek takipçilerini ürün reklamına boğmamaktadırlar.


Klasik Marketing ve Influencer Marketing: Tüketici Algısı Üzerindeki Etkisi


Geleneksel medyada var olan reklamlarda “ünlü kullanımı” stratejisi sosyal medyanın da etkisiyle yeni bir hale dönüşmüş ve influencer kullanımı ortaya çıkmıştır. Influencer marketing tüketicilerin günlük yaşantılarına dokunmanın ve fayda sağlamanın başarılı yollarından bir tanesidir. Influencer pazarlamasının marka algısı üzerindeki en önemli etkilerinden bir tanesi, marka iş birliklerinde tanıtmış oldukları ürünleri sosyal medya içeriklerinde kendi yorumlarıyla tanıtmaları tüketiciler tarafından daha tarafsız ve özgün olarak algılanmaktadır. Çünkü ınfluencerlar kendi takipçi kitleleri hakkında daha detaylı bilgiye ve yorumlama kabiliyetine sahiptirler.
Bu yüzden içeriklerini takipçi kitlesinin beklentilerine göre belirlemektedirler. Bu sayede tüketiciler, markanın bir televizyon reklamında veya farklı bir mecrada kendi yaptığı reklama kıyasla, ınfluencerların yaptığı reklamlarda iletilen mesajların markalar ve işletmeler tarafından gelmediğini düşünmekte ve marka ile ilgili düşüncelerin, takip ettikleri kişilerin kendi objektif düşünceleri olduğuna inanmaktadırlar. Tüm bu çalışmalar marka algısını yapılandıran kollardan bir tanesidir.

Hemen Teklif Al